L’ajuda ajustada

Una ajuda és ajustada quan s’adapta a les característiques i necessitats de l’alumne, ja sigui a través del diàleg com per mitjà de la presentació de materials. Una ajuda no és ajustada si la intervenció docent apunta capacitats ja adquirides o que excedeixen el seu ZDP.
És important que no s’esgoti l’explicació del docent en el grup, sinó que hi hagi un temps de realització d’experiments, disseny de jocs, explicacions entre companys, resolució de problemes … on el professor pugui intervenir de forma més individualitzada.

A la película visualitzada a classe, podem veure alguns exemples d’aquest tipus d’ajuda. La Natalie és una nena que té un problema per a l’aprenentatge i per relacionar-se amb els demés, i el mestre, quan li ha de dir si passa de curs o no, en comptes de fer-ho davant de tots, se l’emporta a fora i parlen ells dos sols. D’aquesta manera ella es sentirà millor que estant devant de tots els companys i el vincle de confiança és molt major. A més d’això, a la Natalie sempre se l’ajuda més i de manera diferent als seus companys perquè té més dificultats per aprendre i necessita que utilitzin diferents mètodes d’ensenyament amb ella.

Una altra escena de la pel·lícula on podem veure aquesta ajuda ajustada és amb el nen que està llegint. El mestre està al seu costat escoltant com llegeix i quan s’equivoca, el mestre lo torna a dir la paraula bé però sense dir-li que s’ha equivocat, i quan li costa llegir una frase, el mestre l’ajuda a començar les paraules.

Text extret de: Dolores Peña. Ayuda y ajuste de ayuda. En: La teoria socio histórica (Vigotsky). [en línea]. San Isidro Bs As. [Consulta el 28 de maig de 2013]. Disponible en: http://www.educacioninicial.com/EI/contenidos/00/0350/365.ASP

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s